11. maj 2017

Ny dom om modernisering af varemærker

Sø- og Handelsretten har for nyligt afsagt dom i en sag vedrørende modernisering af eksisterende og registrerede varemærker. Sagen handler om hvorvidt indehaveren af et registeret varemærke har ret til at foretage ændringer i varemærkets udseende, uden at der derved er behov for en helt ny registrering af mærket.

21. april 2017

Amazing Jewelry Aps dømt for at snylte på Pandora

Sø- og Handelsretten har d. 22. marts 2017 afsagt dom i en sag om selskabet Amazing Jewelry Aps’ uretmæssige brug af smykkekoncernen Pandoras varemærke i flere sammenhænge. Amazing Jewelry er ejet af Jesper Laustrup Nielsen, også kendt som Kasi-Jesper, der tidligere har været direktør i et af Pandoras datterselskaber.

31. marts 2017

Må man bruge en konkurrents firmanavn som Google AdWord?

Sø- og Handelsretten har i januar 2017 afsagt dom i en sag, der handlede om, hvorvidt fastfoodkæden Just-Eat handlede i strid med markedsføringsloven ved at bruge navnet ”Easy2Eat” som Google AdWord, og om virksomheden Easy2Eat i så fald kunne kræve erstatning i anledning af brugen.

24. marts 2017

Krænkelse af Kählers populære Omaggio-serie

Det er næppe gået nogens næse forbi, at Kähler - blandt andet - sælger stribede vaser. Omaggio-serien, der består af både vaser og lysestager, er meget populær - men er den original nok til at nyde ophavsretlig beskyttelse, eller er der frit spil på markedet for stribet interiør? Det tager en nylig dom fra Sø-og Handelsretten stilling til.

31. januar 2017

Forbrugere har selv ansvaret ved køb af kopivarer

Sø- og Handelsretten har d. 21. december afsagt dom i en sag rejst af Forbrugerombudsmanden mod Nordea i anledning af, at Nordea havde nægtet at give en såkaldt ”charge-back” til en kunde. Forbrugeren havde via nettet købt flere par falske Nike-sko, hvoraf nogle blev konfiskeret i tolden, mens andre blev leveret.

27. januar 2017

Nestlé taber sag ved EU-domstolen om Kit Kat-chokoladebar

Fødevareproducenten Nestlé har for nyligt forsøgt at opnå international varemærkeret på den karakteristiske form, der kendertegner deres velkendte produkt ”Kit Kat”. Produktet udgør en bar, bestående af4 aflange, sammenhængende kiksestykker overtrukket med chokolade, der nemt kan knækkes fra hinanden.

2. november 2016

Nintendo ansøger om lyd-varemærke

Varemærker er mere end blot navne og logoer – det kan også være slogans, farver eller, som overskriften antyder, lyde.

21. oktober 2016

Hvad betyder Brexit for dine IP-rettigheder?

Brexit blev en realitet, da briterne i juni 2016 stemte for Storbritanniens udtrædelse af EU. Briterne er på nuværende tidspunkt stadig medlemmer af EU, og juridisk set er situationen således uændret pt. – men det er alene et spørgsmål om tid, før Storbritannien aktiverer den såkaldte artikel 50 og træder ud af EU.

23. september 2016

Graceland Randers dømt for at krænke Elvis-rettigheder

Elvis har, som bekendt, forladt bygningen – men rettighederne til hans navn, billede og hjemstedet Graceland i Memphis lever i bedste velgående. Det viser en ny dom fra Sø-og Handelsretten.

10. august 2016

Ny markedsføringslov på vej

Et lovudvalg nedsat af Erhvervs-og Vækstministeriet offentliggjorde den 1. juli 2016 en rapport med forslag til ændringer af markedsføringsloven. Lovforslaget sendes nu i høring og forventes at træde i kraft den 1. juli 2017.

8. juli 2016

Nyt EU-direktiv øger beskyttelse af forretningshemmeligheder og knowhow

For mange virksomheder er forretningshemmeligheder og knowhow den altafgørende faktor for deres succes. Det er den viden og ekspertise, der giver dem et forspring på markedet og adskiller dem fra konkurrenterne. Det er opskriften på Coca Cola; ingredienserne i Big Mac-sovsen; hemmeligheden bag Googles søgealgoritme.

3. juni 2016

Apple taber sag om ”iPhone”-varemærke i Kina

High People’s Court i Beijing har for nyligt afsagt dom i en sag vedr. rettighederne til varemærket ”iPhone”.

13. maj 2016

KODA vinder principiel sag mod Novo Nordisk

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk afholdte tilbage i 2012 og 2013 to firmafester med livemusik. I alt deltog mellem 7.500 og 8.200 medarbejdere i festlighederne, hvoraf den seneste foregik på Roskilde Dyrskueplads med temaet ”Roskilde Festival”.

4. maj 2016

Snart slut med kopi-møbler fra Storbritannien

I Danmark, og de fleste andre EU-lande, beskyttes designermøbler og andre værker inden for brugskunst i 70 år efter ophavsmandens død. I Storbritannien findes imidlertid en særlig regel i ophavsretslovgivningen, hvorefter brugskunst kun beskyttes i 25 år fra den første markedsføring, hvis der er fremstillet mere end 50 eksemplarer af værket.

21. april 2016

Internationale designregistreringer

Siden 2008 har det i Danmark været muligt at indlevere internationale designansøgninger via det såkaldte Haag-system. Haag-systemet består af 3 internationale aftaler, herunder Geneve-aftalen, som Danmark og resten af EU tiltrådte i 2008, hvormed vi blev en del af det internationale designsamarbejde.

22. marts 2016

Varemærkereformen: Nye regler for EU-varemærker

I december 2015 vedtog EU en reform på varemærkeområdet, som medfører en række ændringer for EU-varemærker. Reformen træder i kraft den 23. marts 2016 og indeholder bl.a. ændringer af officielle navne, ansøgnings- og fornyelsesgebyrer samt regler for klassificering.

20. januar 2016

Husk at få dit EU-varemærke opdateret

Varemærker registreres i klasser, og et varemærke giver kun eneret til at bruge mærket i de klasser, som registreringen omfatter. Varer og tjenesteydelser inddeles efter Nice-klassificeringen, som består af 45 klasser, og hver klasse har en overordnet beskrivelse af klassens varer eller tjenesteydelser – kaldet klassehovedet.

13. januar 2016

Krænker de danske supermarkeder ophavsretsloven?

I medierne har der på det seneste været snak om, at supermarkeder i Danmark sælger produkter, som minder mistænkeligt meget om eksisterende designs. Senest har designeren Susan Liebe været i medierne og fremhævet, at supermarkedskoncernen COOP sælger produkter, som nærmest er en eksakt kopi af hendes konfektbakke og smørbeholder.

14. december 2015

Dansk firma taber varemærkesag til Intel

Varemærkerettigheder kan være en indviklet affære, hvor man både kan opnå beskyttelse ved registrering og ibrugtagning. Hovedreglen er, at omfanget af beskyttelsen er begrænset til de vareklasser, man har registreret eller taget varemærket i brug for, men i visse tilfælde udvides beskyttelsen:

3. november 2015

Kina sænker priserne for varemærker

I september 2015 indgik det kinesiske finansministerium og National Development and Reform Commission en aftale om nedsættelse af gebyrer for varemærker i Kina.

24. august 2015

2 anholdelser i sag om Popcorn Time

Siden streamingtjenesten Popcorn Time så dagens lys for et par år siden, er antallet af brugere eksploderet. Rundt om i verden streamer tusindvis af brugere de nyeste film og tv-serier – til rettighedshavernes store fortrydelse.

26. juni 2015

EU-Domstolen: LEGO-manden er et varemærke

Med en nylig afgørelse fastslår EU-domstolen, at LEGO’s velkendte minifigurer nyder varemærkeretlig beskyttelse, og at figurernes udformning ikke kun er teknisk betinget.

12. maj 2015

Ny varemærkereform på vej

Efter 2 års hårdt arbejde, er EU Parlamentet, Kommissionen og Det Europæiske Råd endelig nået til enighed om en reform af de EU-retlige varemærkeregler.

25. marts 2015

EU-domstolen fastslår regler for sager om ophavsretskrænkelser på nettet

Ophavsretskrænkelser på internettet er en omfattende affære, og som rettighedshaver kan det være svært at stille noget op mod de utallige krænkelser, der finder sted. Men med en ny afgørelse fastslår EU-domstolen, at det er blevet lidt lettere at være ophavsmand.

27. januar 2015

IBM sætter rekord med 7,534 patenter i 2014

I patent-verdenen er der ingen konger eller dronninger, men hvis der var, skulle kronen sidde tungt på hovedet af amerikanske IBM. For 22. år i træk har de rekorden for flest antal udstedte patenter i løbet af et år, hvor de i 2014 har opnået svimlende 7.534 patenter.

22. januar 2015

Registrering af selskabers ejere

Med vedtagelsen af selskabsloven i 2009 fulgte oprettelsen af Det Offentlige Ejerregister; En oversigt over danske selskabers ejere og deres samlede besiddelser - ej at forveksle med ejerbogen, som alle selskaber skal føre internt over samtlige ejere og panthavere. Registreret er nu en realitet.

19. november 2014

LIDL taber sag om navn på lysestage

I oktober 2013 indkøbte Lidl Danmark et parti lysestager til salg i deres butikker. Der var tale om firkantede stager med plads til 9 lys lavet af glas, som spejler lysene og skaber en uendeligheds-illusion. Leverandøren betegnede dem som ”Infinity 9 Lysestage”.

24. oktober 2014

Sø- og Handelsretten afviser millionkrav fra Converse

I 2012 bugnede tilbudsaviserne med billige All Star-sko fra Converse. Coop, Lidl og Harald Nyborg havde alle købt store partier af de verdenskendte gummisko, og normalprisen på 599 kroner blev skiftet ud med tilbudspriser på ca. 349 kroner.

8. oktober 2014

Højesteret fastslår regler om patentprøvelse

Når patent-og varemærkemyndigheder, som eksempelvis Den Europæiske Patentmyndighed (EPO), træffer afgørelser, er der tale om forvaltningsafgørelser.

1. oktober 2014

Montana taber reol-strid i Højesteret

Montana møbler taber i sidste ende i Højesteret en langvarig strid mod ABC-Reoler.

Abonnér på IP-Blog