logo

Brugsmodeller

En brugsmodel svarer grundlæggende til et patent. Derfor benævnes brugsmodeller ofte som det "lille patent" eller "innovationspatent".

De væsentligste forskelle mellem brugsmodeller og patenter er følgende:

  • Beskedne krav for at opnå beskyttelse

  • Hurtig beskyttelse af tekniske opfindelser

  • Betydeligt billigere at opnå og opretholde end patenter.

  • Beskyttelsestiden for brugsmodeller er kortere end for patenter og varierer fra land til land (typisk 10 års varighed).

Brugsmodel eller patent?

En brugsmodelregistrering giver en hurtig og billig beskyttelse af tekniske opfindelser. Brugsmodelbeskyttelse er også tilgængelig for kemiske stoffer, fødevarer og lægemidler, men ikke for processer, såsom produktionsmetoder, processer og målemetoder.

Hvor det ofte tager flere år at opnå et patent, kan en brugsmodel registreres inden for få uger. Indlevering af en brugsmodelansøgning er derfor en hurtig måde at få en fuldt udbygget rettighed, som kan håndhæves.

De væsentligste forskelle mellem brugsmodeller og patenter er følgende:

  • Kravene for at opnå brugsmodelbeskyttelse er relativt beskedne. Det afgørende er, at opfindelsen er ny og adskiller sig tydeligt fra den kendte teknik indenfor området.

  • Beskyttelsestiden for brugsmodeller er kortere end for patenter og varierer fra land til land (typisk 10 års varighed).

I de fleste lande, hvor brugsmodelbeskyttelse er til rådighed, undersøger patentmyndighederne ikke automatisk om opfindelsen opfylder kravene til nyhed. Det betyder, at registreringen ofte er betydeligt enklere og hurtigere.

Brugsmodeller er betydeligt billigere at opnå og opretholde end patenter.

I Danmark kan en brugsmodel registreres uden prøvning af opfindelseshøjde og nyhed, hvilket betyder at myndigheden ikke har taget stilling til brugsmodellens gyldighed. Hvis man i første omgang har fået registreret en brugsmodel uden prøvning, er der intet i vejen for, at man senere mod betaling kan få foretaget en prøvning.

Det er desuden muligt at konvertere en brugsmodelansøgning til en patentansøgning og dermed beskytte opfindelsen i flere lande.

Bestil tilbud

MODTAG ET TILBUD

KONTAKT OS

Få råd og vejledning fra vores erfarne specialister

Udfyld formularen, så hører du fra os i løbet af kort tid.

70 22 88 68

Mandag til fredag fra 8:00 - 16:00

Skriv til os

Vores erfarne specialister er klar med råd og vejledning. Udfyld formularen, så hører du fra os i løbet af kort tid.

Book et møde med os

Nu kan du mødes online med vores specialister og få gratis rådgivning om rettighedsbeskyttelse. Indtast oplysningerne i formularen, så vender vi hurtigst muligt tilbage med en mødeinvitation.